fbpx Hoppa över till innehåll

Vårkrönika spelåret 2018/2019 och en framåtblick

Publicerad: 2019/05/10

​Spelåret 18/19 på Örebro länsteater börjar gå mot sitt slut. Vi ser fram emot ett spännande premiärmaraton till helgen och ser tillbaka på en vår med stor stolthet.

100 sånger

100 sånger, Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

Ensemblen i Akta dig för Rödluvan har lockat lärare och andra vuxna till eftertankar och förtjusta skratt. Vår version av den klassiska sagan väjde inte för en mammaätande Rödluva i denna snillrikt genomförda uppsättning.

Vi spelade 63 föreställningar, de sista föreställningarna på turné i Järnboås. Studenter från medie- och kommunikationsvetenskapsutbildningen följde pjäsen i två dagar, intervjuade skådespelare och publik och gjorde en kortfilm: ”Pärlor för barn” utifrån hur Örebro länsteater erbjuder teater för länets skolelever.

Den 4 maj, 6 veckor efter världspremiären, tackades ensemble och kör i Roland Schimmelpfennigs ”100 sånger” av. Föreställningen har dragit publik från hela landet, recensionerna var överväldigade och det var häftigt att varje kväll fylla salongen och skapa samtal om detta rekviem.

På dagarna har Vargen och Glaskulan med Mette Marqvardsen tagit förskoleelever på en visuell roadmovie på förscenen framför 100 sångers scenografi. Med finurlighet och hög teknisk kunskap har vi sett till att både barn och vuxna bjuds på förstklassig teater om vartannat i samma salong!

Nu återstår premiärmaraton den 11 maj. Först ut är ”Äkta känslor” med premiär kl. 16 och därefter nypremiär av ”Glasäpplen” kl. 19. Det är så värdefullt att få härbärgera en examensföreställning med studenter från Stockholms dramatiska högskola. Det betyder mycket att jobba med unga konstnärer vars framtida konstnärskap kommer att etableras bland annat på länsteatrar och fria grupper över hela landet.

Glasäpplen ska efter nypremiären spela på Scenkonstbiennalen i Sundsvall – som en av femton utvalda föreställningar från hela Teatersverige.

I verkstäder och ateljéer växer under tiden höstens dekorer och kostymer fram.

Myndigheten för kulturanalys konstaterar i sin rapport ”Kulturanalys 2019” att kulturen i stort, och länsteatrarna specifikt, fortsätter utarmas ekonomiskt. En rekommendation till regeringen är att ta ställning till hur den på ett aktivt sätt kan hantera frågan om obalans mellan mål och resurser för regionala kulturverksamheter. Det är en viktig och svår uppgift för politiken, både på regional och nationell nivå. För samtidigt som ekonomiska prognoser från SKL pekar på lägre intäkter för kommuner och regioner och kostnader för skola och vård/omsorg ökar, så höjs röster för vikten av mötesplatser med en mångfald av röster och uttrycksformer – som konstnärliga institutioner har!

Detta diskuterades av den nyvalda styrelsen vid styrelsemötet den 26 april. Det blev också intensiva diskussioner om Region Örebro läns remissversion av Kulturplanen för 2020–2023.

Det är otroligt viktigt med engagerade röster som vill att teatern och konsten ska fortsätta vara livskraftig och fri. Gemensamt behöver vi rikta kraften till att påverka kulturpolitiken och samhällsutvecklingen i rätt riktning. Framtiden ligger inte på enskilda verksamheter som en länsteater, utan på en högre kulturpolitisk nivå, i samverkan med andra politikområden, både statligt och regionalt.

Trots de svårigheter som obalans mellan mål och medel innebär fortsätter vi jobba stenhårt för det vi tror på, vårt uppdrag – att skapa nyskapande, omskapande och angelägen scenkonst med hela länets medborgare i blickfånget. 2019/2020 är Rikards första spelår att programlägga och vi ser fram emot att erbjuda allt från en av västvärldens mest älskade moderna klassiker, en dramatisering av en älskad spökhistoria, ett angeläget ungdomsdrama, en kärleksfull gestaltning av machoidealens baksidor och mycket mer.

Den 17 augusti, sista lördagen på sommarlovet kommer vi att fira den nya teatersäsongen med allmänheten på teaterplan med smakprov från föreställningarna som kommer, musik, intervjuer och andra överraskningar. Ett öppet teaterhus där Rosengrens såklart erbjuder sin kravmärkta ekologiska mat.

Ett varmt tack till publiken och alla medarbetare, till Rosengrens skafferi och länets andra kulturinstitutioner, till alla som på olika sätt engagerar sig i och besöker Örebro länsteater!

Rikard Lekander, konstnärlig ledare
​Petra Weckström, VD

Samarbetspartner: