fbpx Hoppa över till innehåll

SjuktFrisk

 

SjuktFrisk

Malin och Hanna spelar SjuktFrisk för högstadieklasser nu under hösten. Pjäsen är skriven av den danske dramatikern Mette Heeno – det är därför karaktärerna pratar om Jylland och Köpenhamnspolisen. Mette har hittat på familjen Momsen och som i alla familjer har de lite olika problem. Dottern Emelie vill inte äta, säger pappan. Hon har en ätstörning och till slut bestämmer hon sig för att ta emot hjälp för börja må bättre.

Lite längre ner på denna sida kan du läsa en text från Ätstörningsenheten på USÖ som beskriver vad ätstörningar är och du hittar länkar till där du kan läsa mer eller få stöd och hjälp om du känner någon med problem.

Produktionsuppgifter

AV Mette Heeno
ÖVERSÄTTNING Anders Duus
REGI Yngve Dahlberg
MUSIK Christer Christensson
SCENOGRAFI/KOSTYM Marika Feinsilber
LJUS Ronny Andersson
MASK Giovanni Indelicato
MEDVERKANDE Malin Berg och Hanna Lekander
RÖSTEN Kardo Razzazi

Om ätstörningar

Ätstörningar kan drabba både män och kvinnor i alla åldrar, även om unga anses vara en särskilt stor riskgrupp. Ätstörningar kan handla om att äta stora mängder mat för att sedan kräkas upp den, om extrem bantning eller restriktivt ätande. Men framförallt kännetecknas ätstörningar av hur man tänker och känner i förhållande till mat, ätande och sin egen kropp. Man blir mycket upptagen av tankar kring mat, ätande och i vissa fall sitt utseende, och många med en ätstörning är också väldigt självkritiska samt ställer höga krav på sig själva. En ätstörning syns inte alltid utanpå.

Att någon utvecklar en ätstörning beror i stort sett aldrig på en enskild orsak utan på samspelet mellan flera faktorer. Faktorer som kan ses som påverkande är t.ex. dålig självkänsla och en negativ självbild, upplevelser under uppväxten, familjefaktorer (hur välfungerande vår uppväxt i samspel med vår familj är), ärftliga faktorer (sårbarhet för att drabbas av psykisk ohälsa) och reaktion på bantning. Det finns också riskgrupper inom vissa idrotter, t.ex. bedömningssporter och sporter där en lägre vikt är att föredra. Samhällets skönhetsideal kan vara en bidragande orsak, men som ensam faktor skapar den inte en ätstörning.

En ätstörning är en allvarlig sjukdom, men det går att bli helt frisk. Det viktiga är att den som drabbats får professionell vård så snabbt som möjligt. Basen i en eventuell behandling för ungdomar är ofta rådgivande eller konsulterande samtal då också familjen medverkar.

På följande webbsidor kan du få ytterligare information om ätstörningar, vårdinsatser och stöd till närstående:

 

Källor: Ätstörningsenheten, Region Örebro län och Frisk & Fri

Till föreställningssidan »

Samarbetspartner: