fbpx Hoppa över till innehåll

Replik till NA:s ledarsida 26/11

Publicerad: 2018/11/28

Följande replik har sänts in till NA:s ledarsida:

Att genomföra organisationsförändringar som innebär uppsägningar för att möta en tuff ekonomisk verklighet är ingen lätt sak, varken för de anställda som får gå, för de kollegor som blir kvar eller för den chef som är ytterst ansvarig. I det ljuset får man förstå och respektera att förslaget om en minskning med 6 tillsvidaretjänster, varav 4 på den konstnärliga avdelningen, väcker starka känslor.

Det är också förståeligt att denna situation används som frontlinje i en kamp för ökad trygghet i en bransch där mindre än var tionde skådespelare idag har en tillsvidareanställning. Men denna förståelse ändrar inte de faktiska förutsättningarna för Örebro länsteater.

För alla som engagerar sig i teaterns framtid är det viktigt att lyfta fram att det förslag som nu förhandlas med facken bygger på en kvalificerad analys av verksamhetens långsiktiga behov, såväl konstnärligt som ekonomiskt. En förutsättning för detta är att vi, liksom andra teatrar i landet har gjort, kan nå en balans mellan längre och kortare kontrakt. Detta är helt i enlighet med den praxis som finns i branschen och med de spelregler som gäller på svensk arbetsmarknad.

Jag välkomnar allt stöd för en fortsatt stark finansiering av vår teater och en diskussion om teaterns viktiga samhällsroll. I detta ingår också att ta hänsyn till de nya krav som ställs på en modern scenkonstinstitution, bland annat vad gäller mångfald såväl på som bakom scenen.

När det gäller de lösryckta citat, med en formulering jag verkligen ångrar, från en tidigare intervju som lyfts fram av NA:s ledarskribent vill jag poängtera att detta handlade om teaterns mångfaldsarbete med utveckling av scenkonst för, med och av hörande och döva på lika villkor.

Artikeln från 2014 finns att läsa på: http://www.lansteatrarna.se/nyheter/petra-weckstrom-ny-vd-pa-orebro-lansteater/

Petra Weckström
VD Örebro länsteater

Samarbetspartner: