fbpx Hoppa över till innehåll

Michael Cocke blir ny konstnärlig ledare på Örebro länsteater

Publicerad: 2014/11/19

Michael Cocke (Foto Martin Skoog)

Michael Cocke (Foto Martin Skoog)

Michael Cocke kommer senast från Folkteatern i Gävleborg som han lämnar efter en framgångsrik period som konstnärlig ledare sedan 2008. Han kommer att påbörja sitt förordnande på Örebro länsteater den 1 januari 2015.

Petra Weckström, VD: ”Michael är en mycket intressant konstnär med ett starkt samhällsengagemang som jag är otroligt glad över att dela ledarskapet på teatern med. Örebro länsteater har rönt stora framgångar de senaste åren och Michael bidrar med ett brett nätverk och en gedigen erfarenhet av villkoren för en länsteater, vilket kommer att betyda mycket för teaterns fortsatta arbete med att skapa angelägen och storslagen teater för länets alla medborgare.”

Michael Cocke har som konstnärlig ledare regisserat flera föreställningar på Folkteatern i Gävleborg. Nu senast den kritikerrosade Körsbärsträdgården och Kärleken är fri!?, ett Allmänna Arvsfonds-projekt i samarbete med Rädda Barnen och Länsstyrelsen i Östergötland.

Michael har tidigare varit verksam som regissör och började sin bana på Musikteatergruppen Oktober. Han har därefter regisserat föreställningar för både vuxna och barn på olika fria grupper, läns- och stadsteatrar runt om i landet, däribland MOD på Västerbottensteatern 1993 (som fick regeringens pris för årets bästa barn- och ungdomsföreställning) och Carmen på Norrlandsoperan 1995. Under 2000-talet regisserade Michael Cocke de uppmärksammade föreställningarna Elektras systrarElektras Bröder och Elektra Show som ur olika perspektiv berättade om hur det är att leva i hederskulturer i Sverige. Elektra-pjäserna var ett samarbetsprojekt mellan Upsala Stadsteater, Unga Riks och Fryshuset. Michael har även arbetat med scenkonst på teckenspråk då han regisserade Natten är dagens mor av Lars Norén på Riksteaterns Tyst Teater 2005.

-“Örebro Länsteater är under stark utveckling med stora ambitioner för framtiden som sammanfaller med vad jag brinner för. Teatern har en unik förmåga att skapa en fantasins mötesplats där vi kan utbyta erfarenheter och se nya perspektiv. En mötesplats för lek med roller där skådespelare och publik med sina känslor och tankar kan uppfyllas av livets storhet och reflektera över samtiden och framtiden. Jag kommer att arbeta hårt för att värna och utveckla dessa viktiga mötesplatser”, säger Michael Cocke.

Pressbilder: https://orebroteater.se/kontakt/press/

 

Samarbetspartner: