Örebro Teater söker VD – Örebro Teater

Örebro Teater söker VD

Om Länsteatern i Örebro AB

Länsteatern i Örebro ägs av Region Örebro län och Örebro kommun. Teaterns uppdrag är att spela teater av hög konstnärlig kvalitet för både barn och vuxna i hela länet. Uppdraget är definierat i ägardirektiv. Örebro Teater har också ett ansvar att leverera i utpekade insatser inom Region Örebro läns kulturplan. Teaterns hemort är Örebro, där också huvudscenerna ligger, Stora scenen, Caféscenen, experimentscenen Studion och Lilla scenen. Teatern turnerar emellanåt runt om i länet.

Läs mer om teatern på www.orebroteater.se

Om tjänsten

Vi söker dig som vill vara med och förverkliga vår vision att vara länets konstnärliga röst – nationellt och internationellt. 


Som vd har du i uppgift att leda och utveckla Örebro Teater, en konstnärlig institution i en region.

Du har det yttersta ansvaret för arbetsmiljö, personal och budget och ansvarar för att verkställa styrelsens beslut. Det innebär också att inför styrelse redovisa arbetet löpande på styrelsemöten. Organisation och de anställdas yrkesmässiga utveckling och arbetsmiljö är ständigt närvarande på din agenda.

Du representerar teatern utåt, utvecklar regionala och nationella nätverk. Du ansvarar för att tolka teaterns uppdrag från Region Örebro läns kulturplan. Örebro Teater ska nå medborgare i länets tolv kommuner. Teatern har såväl tillsvidare och korttidsanställda inom både konstnärlig, teknisk och administrativ personal. Teatern producerar teaterföreställningar, själv eller i samarbete och tar kontinuerligt emot gästspel och öppnar teatern för samtal, musikevent etc. 

För det förutsätts ett starkt intresse för och kännedom om kultursektorn och engagemang för kulturpolitik. Du har förståelse för att människor runt om i länet har olika premisser och förutsättningar för att komma till teatern.

Som person är du målinriktad och entusiasmerande, med förmåga att driva förändrings- och utvecklingsarbete. Du har goda ledaregenskaper och förmåga att upprätthålla ett bra arbetsklimat. Du är både lyhörd och utåtriktad och förstår vikten av såväl internkommunikation och att skapa förtroende i samarbete med andra.

Vi söker dig med:

 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta som chef/ledare inom kultursektorn, företrädelsevis scenkonsten. 
 • Erfarenhet av/kunskap om arbete i aktiebolagsform i en politiskt styrd verksamhet
 • Kunskap om regional kulturpolitik  
 • Ett brett och aktivt nätverk som är relevant för tjänsten. 
 • God kännedom om och erfarenhet av teaterns olika processer. 
 • Gedigen erfarenhet från personalledande roll med budget-, arbetsrätt-, arbetsmiljö- och resultatansvar och samverkan med kollektivavtalsbärande facklig organisation
 • Erfarenhet av att planera, analysera, organisera och bygga strukturer


Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.  

Personliga egenskaper

 • Ett tydligt och närvarande dialogbaserat ledarskap som skapar förtroende, stimulerar och entusiasmerar medarbetare. 
 • God kommunikativ förmåga som innebär att såväl lyssna som förmedla tydliga beslut och god samarbetsförmåga. 
 • God förmåga att tänka och arbeta både långsiktigt, med utvecklingsfrågor och med daglig arbetsledning
 • En förmåga att ta till vara kompetenser och visioner i organisationen samt förnya och utveckla dessa.

Vad kan vi erbjuda dig?

Vi välkomnar dig till en engagerad arbetsplats i kontinuerlig utveckling. Tillsammans med övriga medarbetare på teatern blir du en del i en professionell och projektorienterad verksamhet med uppdraget att skapa och förmedla högkvalitativa teaterupplevelser till hela länets medborgare. 

Övrigt

Örebro Teater vill ta tillvara de kvaliteter som mångfald och olikheter tillför verksamheten. Då vi inför denna rekrytering tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss erbjudanden om kompetensförmedling, annonserings- och rekryteringshjälp. 

Varaktighet, arbetstid 

Tjänsten är en tillsvidareanställning hos Örebro Teater 
Heltid. Tillträde snarast. 


Skicka ansökan till per-olof.larsson@orebroteater.se senast den 7 maj 2021.

Frågor besvaras av Lennart M Petersson, ordförande teaterstyrelsen

070-666 47 49

Facklig representant: Hanna Lekander hanna.lekander@orebroteater.se