fbpx Hoppa över till innehåll

Tvättid

av Lotta Östlin Stenshäll

Tvättid

På planeten Nedroj i landen Lag-rätt finns en märklig tvättstuga.Där arbetar de Tanklösa – tre varelser vars jobb är att rena hjärnor från förbjudna tankar. De tvättar, inspekterar och sorterar hjärnorna i påsar, så att alla hamnar i rätt grupp. Där finns grupper som t ex ”Vi som tittar på världens längsta tv-serie om helt vanliga tv-tittare”, ”Vi som håller med Bengt” med flera. Grupperna får absolut inte mötas, och ingen har tillgång till sin hjärna om den inte är nytvättad.

Men i mötet med publiken börjar de Tanklösa förändras. De­ras innersta gör uppror. De Tanklösa minns stund­tals sina riktiga namn och börjar blanda ihop hjär­norna så de kan kommunicera med andra grupper än sin egen. Nu uppstår en kamp inom de Tanklösa mellan deras hjärntvättade sida och deras sanna jag. Ska det bli någon förändring eller ska allt fortsätta som vanligt?

Tvättid är en lekfull, humoristisk föreställning med sång och nyskriven musik, som behandlar allvarliga ämnen såsom fundamentalism, makt och självgodhet. På vår planet kan man inte tvätta hjärnor i tvättstugan som på Nedroj, men annars är det mycket som är likt vår egen bisarra värld… Handen på hjärtat- Vem är inte hjärntvättad?

Sagt i media

Fräsch aktuell och välspelad. […] Tvättid behandlar stora och viktiga frågor på ett lekfullt sätt utan minsta tillstymmelse till pekpinnar. […] Det är egentligen bara ett fel. Varför ska bara mellanstadieelever få tillträde till planeten Nedroj? Tvättid är så fräsch aktuell och välspelad att den borde tas upp på vuxenrepertoaren.” – Benny Abrahamsson , NWT

Bildgalleri

Foto: Joacim Nilsson

Medverkande

Samarbetspartner: