RÅTTFÅNGAREN – Örebro Teater

RÅTTFÅNGAREN

Älskad folksaga som storslagen utomhusföreställning för hela familjen.

Det går bra nu! I den välmående lilla staden vid floden blomstrar affärerna och pengarna rullar som aldrig förr. Stadsborna kan leva flott, slå på stort och köpa nytt! De skaffar snofsigare kläder, högre hattar och lyxigare vanor, ja det tycks faktiskt inte finnas några gränser för extravaganserna! Ingen vill vara sämre än grannen och alla fasader är ordentligt putsade. Som sagt, det går bra nu.

Men så en dag börjar det dyka upp oönskade typer i staden, smutsiga och hungriga väller de in, det är råttorna som kommit! De kryllar och krafsar, gnager och nafsar och försöker roffa åt sig av överflödet. Inkräktarna förstör stadsbilden med sin blotta närvaro, huspriserna rasar och folket är i uppror, kan ingen göra något? 

Då dyker ännu en nykomling upp, en ensam vandrare som med sin flöjt kan trollbinda nästan vem som helst. Och när nykomlingen spelar sina sällsamma melodier förändras allt och i den lilla staden vid floden blir ingenting sig likt igen.

Råttfångaren baseras på den klassiska sagan Råttfångaren i Hameln som har sitt ursprung i en folksägen från medeltiden. En älskad folksaga tolkad många gånger, bland annat av bröderna Grimm. 

När berättelsen nu blir utomhusföreställning på Spelgården i Wadköping så är det i ett stort amatörteatersamarbete och en ensemble på hela femtio personer från hela länet i alla åldrar. Allt inramat med en formsäker regi och dramatisering av Johanna Huss – en av teatersveriges mest erfarna och uppskattade regissörer. Som konstnärlig ledare för Enskedespelet i Stockholm har hon utvecklat en unik förmåga att skapa verk för stora ensembler bestående av en blandning av professionella och amatörskådespelare. När hon nu tolkar Råttfångaren för Örebro Teater blir det ett roligt, fantasifullt och myllrande teateräventyr för hela familjen som tar upp frågor om medmänsklighet, egoism och hur rädslan för det okända kan göra oss människor till våra egna värsta fiender.

Råttfångaren görs i samverkan med Teater Martin Mutter och Amatörteatersamverkan i Örebro län samt länets amatörteaterkonsulenter.

Biljettsläpp 25 augusti 2021.

SPELDATUM

  • lör04 jun 202216:00
  • sön05 jun 202216:00
  • fre10 jun 202218:00
  • lör11 jun 202216:00
  • sön12 jun 202216:00

SPELTID
80 minuter

INFORMATION

PRIS:
Vuxen 150:–
Barn 80:–
(Biljettsläpp 25 augusti 2021)

SCEN: Spelgården, Wadköping

MEDVERKANDE & PRODUKTION

ANMÄL INTRESSE ATT DELTA

Vill du medverka som amatörskådespelare i Råttfångaren? Vi söker barn (från 10 år), ungdomar och vuxna till folkensemblen och arbetet med föreställningen påbörjas med en helgworkshop redan under hösten 2021. Mer information om föreställningsarbetet kommer inom kort och i september kommer vi att hålla informationsmöten, både digitalt och “live”, där vi berättar mer om projektet. Det kommer att finnas möjlighet att medverka både mycket och lite mindre beroende på hur mycket tid du har och hur stor rolluppgift du vill sätta tänderna i.

Du behöver inte ha några egentliga förkunskaper för att vara med, det viktigaste är att lusten finns. 

Så ta chansen och häng med oss på detta unika teateräventyr, och anmäl ditt intresse redan nu, du kommer inte att ångra dig!  OBS! Anmälan är inte bindande.

Intresseanmälan Råttfångaren