Råttfångaren – Örebro Teater

Råttfångaren

Älskad folksaga som storslagen utomhusföreställning för hela familjen.

Det går bra nu! I den välmående lilla staden vid floden blomstrar affärerna och pengarna rullar som aldrig förr. Stadsborna kan leva flott, slå på stort och köpa nytt! De skaffar snofsigare kläder, högre hattar och lyxigare vanor, ja det tycks faktiskt inte finnas några gränser för extravaganserna! Ingen vill vara sämre än grannen och alla fasader är ordentligt putsade. Som sagt, det går bra nu.

Men så en dag börjar det dyka upp oönskade typer i staden, smutsiga och hungriga väller de in, det är råttorna som kommit! De kryllar och krafsar, gnager och nafsar och försöker roffa åt sig av överflödet. Inkräktarna förstör stadsbilden med sin blotta närvaro, huspriserna rasar och folket är i uppror, kan ingen göra något? 

Då dyker ännu en nykomling upp, en ensam vandrare som med sin flöjt kan trollbinda nästan vem som helst. Och när nykomlingen spelar sina sällsamma melodier förändras allt och i den lilla staden vid floden blir ingenting sig likt igen.

Råttfångaren baseras på den klassiska sagan Råttfångaren i Hameln som har sitt ursprung i en folksägen från medeltiden. En älskad folksaga tolkad många gånger, bland annat av bröderna Grimm. 

När berättelsen nu blir utomhusföreställning på Spelgården i Wadköping så är det i ett stort amatörteatersamarbete och en ensemble på hela femtio personer från hela länet i alla åldrar. Allt inramat med en formsäker regi och dramatisering av Johanna Huss – en av teatersveriges mest erfarna och uppskattade regissörer. Som konstnärlig ledare för Enskedespelet i Stockholm har hon utvecklat en unik förmåga att skapa verk för stora ensembler bestående av en blandning av professionella och amatörskådespelare. När hon nu tolkar Råttfångaren för Örebro Teater blir det ett roligt, fantasifullt och myllrande teateräventyr för hela familjen som tar upp frågor om medmänsklighet, egoism och hur rädslan för det okända kan göra oss människor till våra egna värsta fiender.

Råttfångaren görs i samverkan med Teater Martin Mutter och Amatörteatersamverkan i Örebro län samt länets amatörteaterkonsulenter. Arrangeras i samarbete med Wadköping, Örebro Kommun.

SPELDATUM

SPELTID
2 timmar inklusive paus.

INFORMATION

PRIS:
Vuxen 150:–
Barn 80:–

SCEN: Spelgården, Wadköping

OBS. Spelas utomhus. Kläder efter väder. Paraplyer tillåts inte.

MEDVERKANDE & PRODUKTION

Deltar gör också amatörskådespelare från hela länet.