fbpx Hoppa över till innehåll

Medeas barn

av Susanne Osten & Per Lysander

Medeas barn

När Jason på sin hjälteresa träffade Medea var det den stora kärleken. Han tog med henne hem till sitt land, de fick Lill-Jason och Lill-Medea och blev en lycklig familj. Men nu har Jason blivit kär i Glauke istället och barnens trygga värld håller på att slås i kras. Mamma bara gråter och pappa är aldrig hemma. Den enda fasta punkten är deras barnvakt. Med leken och fantasin som verktyg försöker barnen hantera sin oroliga tillvaro. Hur ska det bli nu? Måste de också skiljas åt? Och är det deras fel att mamma och pappa ska skiljas?

Suzanne Ostens och Per Lysanders skildring av en skilsmässa sedd genom barnens ögon har blivit en klassikernas klassiker inom svensk barnteater. Medeas barn hade premiär 1975 och har spelats världen över i 40 år.

Hos oss presenteras den i en version som betonar lekens och fantasins kraft, ett musikaliskt minidrama som tar fasta på pjäsens grekiska formspråk.

Sagt i media

Detta är en föreställning som lyfter fram barnens känslor.Leken, sången och de färgstarka dräkterna gör att det aldrig känns riktigt tungt. Länsteaterns dynamiska och vackra ”Medeas barn” är en lovande start inför höstens teatersäsong för barn och unga! –Nerikes Allehanda, 19/9 (5 av 5)

En tät och känslostormande iscensättning som i finalen klokt undviker att framställa Medeas och Jasons skilsmässa som något idealtillstånd. Separationen är i stället en följdriktig konsekvens vilken barn och vuxna måste leva med. Inga blå dunster om “att allt blir bäst till slut”. […] Hans Christian Thulin, som den i Glauke förälskade Jason, klyvs i två när samvete och hjärta slåss. Petter Andersson och Frida Jansdotter, Lill-Jason och Lill-Medea, hittar exakt rätt barntrulighet och vrede i intonation och kroppsspråk och om Mats Jäderlund som Barnvakten säger jag bara: Underbar! Detta kallar jag en lysande landning för Michael Cocke, Länsteaterns nya konstnärliga ledare. – Dagens Nyheter 6/10.

Bildgalleri

 

 

Medverkande

Samarbetspartner: