fbpx Hoppa över till innehåll

Jag är min egen fru

Av Doug Wright

Jag är min egen fru

Jag är min egen fru är berättelsen om Charlotte von Mahlsdorfs spännande levnadsöde. Med humor, kärlek till gamla ting och en speciell blick på världen lyckades hon leva sitt liv som transperson och queerklubbägare, rakt genom två repressiva samhällssystem. Ingen som träffade henne glömde henne. Nu vill dramatikern Doug skriva pjäsen om hennes liv – men får han verkligen veta hela sanningen?

Jag är min egen fru är en monolog som inte liknar någon annan, en teaterfest där en skådespelare spelar en hel rad med roller. Den tar oss med på en rolig, gripande och tankeväckande resa genom Europas 1900-tal, från Nazityskland via DDR – och till slut till Porla Brunn, strax utanför Laxå i vårt eget län. Det är en berättelse med många perspektiv, men med en unik kvinna i centrum.

I media

“Anders Hambraeus gör Charlotte till en inbjudande person som utan åthävor berättar om sitt liv. Varmt och välkomnande och stort skådespeleri”
–Karlskoga Tidning

“I Länsteaterns uppsättning spelar Anders Hambraeus alla rollerna, nära 40 (!) olika karaktärer. Han har tillsammans med regissören Michael Cocke byggt upp det mycket skickligt, lugnt och metodiskt” /…/ “I en scen räknar jag till fem olika karaktärer som pratar med varandra, utan att det blir otydligt vem som är vem. Mycket imponerande skådespeleri”
/…/
“‘Jag är min egen fru’ är en varm och fascinerande föreställning om en minst sagt fascinerande människas liv”
–NA

Bilder

Foto: Daniel Andersson

Samtal med Doug Wright

Pjäsens skapare, Doug Wright, besökte Sverige för att se föreställningen och träffa folk som kände Charlotte då hon bodde i Porla Brunn. Här berättar han själv om hur pjäsen kom till och om sitt besök i Sverige.

Film: Daniel Andersson

Specialföreställning i Porla Brunn

Torsdag 16 november 2017 spelades en specialföreställning i Porla Brunn – bara några meter från det som var Charlotte von Mahlsdorfs hem och museum. Detta evenemang arrangerades i samarbete med Laxå Kommun och Porla Brunn Water Company AB. Det här var en anpassad version utan all den scenografi och ljusprojektioner som annars ingår i föreställningen. Dock framfördes pjäsens innehåll i sin helhet.

Foto: Daniel Andersson

Medverkande

Samarbetspartner: