fbpx Hoppa över till innehåll

Galleri Hörnan: Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula.

En utställning av Charlotte Ostritsch

Galleri Hörnan: Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula.

I Galleri Hörnan ges konstnärer utrymme att inspireras av och tolka teaterns aktuella föreställningar. Denna gång gästas vi av konstnären Charlotte Ostritsch som läst och tolkat Kristina Lugns manuskript Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula.:

Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula.

Det som slår mig starkast  i läsningen är huvudkaraktärens smärtsamma och bitvis självvalda isolering som löper parallellt med romantiserande drömmar om olika former av kvinnlig omvårdnad. Kvinnan är närvarande i pjäsen endast som efterlängtad smärtlindring. Hon har en funktion men knappast något egenvärde. Hon är blott symbol eller minne.

Jag känner och har alltid känt väldigt mycket för den ensamma mannen: förvirringen det måste innebära att inte ha verktygen för att ta hand om sina egna känslor: jag känner för dem som inte vågar vara i djupare relationer eftersom  det förr eller senare kommer till den punkt där de måste möta sig själva. Det är så lätt och skönt att se sig själv speglad i någon annans förälskade blick, men som annat än smärtlindring är det föga användbart.

När jag påbörjade arbetet med utställningen sökte jag efter den manliga blicken i låttexter från min barndom, de kitschiga budskapen, metaforerna för kvinnlighet: knoppen och  blomman som sedan ger frukten och är förbrukad.

Ingenting är mer banalt och förgängligt än blommor, och ingenting är mer kvinnligt konnoterat.

I utställningen utforskar jag drömmen om den likaledes förgängliga som eviga femininiteten. De naivistiska fantasiblommorna i täckfärg och tuschpennor är porträtt av verkliga eller fiktiva kvinnor som jag bär med mig och för nån slags inre dialog med i min vardag.

Ostritsch har arbetat med olika material, men under det senaste året främst med performance såväl ensam som i performanceduon WDWSYP (when death won’t solve your problem).

WDWSYP är verksamma mitt i spänningsfältet mellan musik och konst. Duon består av konstnären Simon Sjöström, även han studerande vid Umeå konsthögskola och Charlotte Ostritsch. Samarbetet startade 2017 när de studerade på Örebro Konstskola tillsammans.

Under vernissagen lördagen 31/8 14.00 kommer WDWSYP genomföra ett specialkomponerat performance på temat ensamhet och längtan.

Medverkande

Samarbetspartner: