fbpx Hoppa över till innehåll

FAME Visukalen

En sinnlig visuell explosion! Upplev FAME som du aldrig gjort tidigare!

Vi befinner oss i New York. På ett estetgymnasium, New York High School of Performing Arts, adress West 46th Street, New York City. Vill du bli bäst? Vill du bli känd? Vill du bli någon? Då är det här du ska vara.

Varje år söker mer än tio tusen ungdomar in till skolan som tar fram de främsta inom dans, musik och teater.

I FAME Visukalen får vi följa ett antal elever genom fyra år på skolan. Det blir en resa kantad av glädje och hårt arbete, kärlek och motgångar.  De dansar, agerar, tecknar och sjunger sin väg mot sista året på skolan och examensföreställningen. Alla vill bli berömda men berömmelse kostar..

På teckenspråk: Juli af Klintberg och Amina Ouahid om FAME Visukalen

 

FAME Visukalen handlar om att tro på sig själv även när ingen annan gör det. Det är en tragikomisk, passionerad berättelse kring teman alla brottas med; kärlek, klass, identitet och kampen för att förverkliga sina drömmar.

Initiativtagare och regissör är Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst teater.

”Ordet visukal är en kombination av orden visuell och musikal. Vi valde FAME utifrån det som inspirerat oss: döva, hörande, hörselskadade och teckenspråkiga ungdomars explosiva kreativitet och drömmar. På scen har jag har skapat ett möte mellan unga amatörer, döva och hörselskadade teckenspråkiga artister tillsammans med Örebro länsteaters hörande ensemble. Till exempel möter döva lärare med tolk elever som kommunicerar på olika språk. Teckenspråkiga gestaltar sånger och talad svenska och hörande blir röster för teckenspråkiga.
Språk- och kulturmötena är inspirerade av verkliga situationer med översättningar via tolk, teckenspråk och talad svenska – situationer vi alla kan känna igen oss i, pinsamma, roliga, inspirerande och spännande”
säger Josette.

Vår uppsättning blir en sinnlig, visuell explosion med 32 medverkande på scenen inklusive en åttamannaorkester, film, dans i koreografi av Ambra Succi från Bounce och musik som både hörs och känns!

”Vi är också stolta över att allt från scenbygge och produktion till scenisk gestaltning är en läroprocess där repetitioner och förberedelser följs av 15 praktikanter – både hörande, hörselskadade och döva”, säger Josette. Alla lär av varandra.

Under hela spelperioden är det VISUKAL-veckor i Örebro och teckenspråket ska synliggöras i hela staden. Det hela invigs med en stor karneval den 5 maj och följs sedan av 4 händelserika veckor med babytecken, dans, teater, performance, modefluga, sminkperformance, föreläsningar, workshops och mycket, mycket mer.
Läs allt på www.visukalen.se

FAME VIsukalen lyfter frågor kring vem som har rätt till kulturen och vem som kan göra sin röst hörd. Projektet bygger på ett Örebro som vill förändra sig själv. En region och en stad som stolt vill visa upp en kulturell mångfald och vara en inspiration för andra regioner. I FAME Visukalen är alla stjärnor!

Teckenspråkig kultur ska vara en självklarhet i Örebro, nu och i framtiden.

Vet du att Örebro utropat sig till Europas teckenspråkshuvudstad? Läs mer på www.orebro.se

 

I media

“Fame sätter Örebro på kartan”
Karlskoga Tidning
“Visukalen Fame är en tvåspråkig värld där språken gifter sig i dansandet och musiken. /../ De två världarna berikar varandra. Som det borde i det riktiga livet. Ensemblen fångade det Fame handlar om: Att få utlopp för din kreativitet och leva ut dina drömmar. Oavsett vilka förutsättningar du har.”
“Färg och tempo – från hjärtat”
“Genom små klipp i spelet /../ lyckas [Josette Bushell Mingo] och skådespelarna göra det dubbla tolkandet /../ till ett konstnärligt plus, ett självkommenterande inslag i föreställningen som ger en extra dimension och gör Örebro värt en resa vare sig man själv är hörande eller inte. Publiken svarar med långa, stående ovationer, tysta så väl som ljudliga.”

“Fame Visukalen är ett lyckat projekt som måste sätta spår i framtida produktioner där olika världar möts och berikar varandra samt världen. Och det är precis det kultur handlar om.”
Nerikes Allehanda/Meny

”..en hel liten orgie av musikalisk kommunikation. Det var länge sedan jag var så tagen och utmattad av en musikalföreställning.”
Svenska Dagbladet

På teckenspråk: Regissör Josette Bushell-Mingo om FAME

Fakta om FAME

FAME Visukalen är baserad på den amerikanska musikalen ”FAME the musical” som i sin tur är baserad på filmen och tv-serien FAME. Filmen hade premiär den 16 maj 1980 där Irene Cara både spelade en av huvudrollerna och sjöng ledmotivet. Eleverna var relativt originella och det uppstod ofta konflikter. Vi fick lära känna den ambitiösa sångerskan Coco, den musikaliske Bruno, den likgiltiga balettdansösen Lisa och den sårbare men briljante dansören Leroy.

The Musical FAME har utformats och utvecklats av David de Silva

Medverkande

Amina Ouahid

Amina Ouahid

Carlos Müller Villanueva

Carlos Müller Villanueva

Frida Sollén

Frida Sollén

Joel Kankkonen

Joel Kankkonen

Juli af Klintberg

Juli af Klintberg

Romel Belcher

Romel Belcher

Ronny Patrick Jacobsen

Ronny Patrick Jacobsen

Tommy Krångh

Tommy Krångh

Themba Tainton

Themba Tainton

Samarbetspartner: