fbpx Hoppa över till innehåll

Effekten

av Lucy Prebble

Effekten

Frida och Peter deltar i ett medicinskt forskningsexperiment för en anti-depressiv medicin. Under tiden forskningsstudien pågår isoleras de helt från omvärlden. Vardagen i den isolerade kliniken består av strikta regler; måltider vid bestämda tider, inga telefonsamtal, rökförbud och absolut inget sex.

Varje steg de tar övervakas noggrant av doktor Isabelle och hennes kollega P-O. Plötsligt väcks känslor och attraktion mellan Frida och Peter. Studien äventyras när de bryter mot så gott som varje regel. Men är de verkligen kära i varandra eller är det bara en bieffekt av medicinen de tar? Vilka konsekvenser får experimentet av den oväntade attraktionen?

Effekten blir en upptäcktsfärd som går rakt genom både hjärna och hjärta. Manus är skrivet av den uppmärksammade engelska dramatikern Lucy Prebble. Hennes verk har spelats i över 90 länder. I Sverige spelades hennes pjäs Enron (från 2009) med stor framgång på Örebro Länsteater 2010 och Stockholms Stadsteater 2011.

I media

“Lucy Prebble stod också bakom ”Enron” som Örebro länsteater tog sig an för några år sedan. Resultatet då som nu, är elegant. Marknaden möter det privata. Klär av och väcker frågor. Kombinationen är ständigt aktuell och ifrågasätter samhällsstrukturer. Det är alltid intressant och framför allt viktigt. […] Frida Beckmans och Peter Eggers samspel imponerar. […] sabelle Moreaus psykiater växer under föreställningens gång och är i andra akten helgjuten i gestaltningen av en driven intelligent forskare som också modigt kämpar med sina privata känslor.”Nerikes Allehanda (Betyg 4/5)

“Det som kunde ha blivit bara en stark debattpjäs blir också en spännande thriller och då och då även med förlösande komik. […] Grattis Länsteatern – och örebrolänningarna. En pjäs som stannar kvar inne i dig.”Kulturdelen (Betyg 4/5)

“Existentiell thriller med skärpa […] en elegant och engagerande thriller. En tidlös uppsättning som vinner på sitt fina kammarspel mellan läkaren och hennes patienter i kombination med effektfull ljud- och ljussättning.”Arbetarbladet

“Effekten är direkt i tilltalet, har en rapp och ofta smart rolig dialog och är i grunden ett (dubbelt) relations- och kärleksdrama.”Kristianstadsbladet

 

Trailer

Bildgalleri

Medverkande

Samarbetspartner: