fbpx Hoppa över till innehåll

Den unge Werthers lidanden

inspirerad av boken med samma namn av Johann Wolfgang von Goethe

Örebro länsteaters uppsättning av Den unge Werthers lidanden är en monolog i klassrumsformat som tar avstamp i Johann Wolfgang von Goethes roman. Den unge Werther lider av olycklig kärlek till Lotte, och på hans resor mot sitt tragiska slut följer vi hans ungdomliga passion och lidande genom den romantiska epokens vältrande i känslor, passion och mystik. Historien vävs ihop med en parallell berättelse om en högstadieelev, en hemläxa i svenska och en stigande besatthet av Henne. Av Kari…

Denna klassikernas klassiker skrevs redan 1774 och har under århundraden drabbat nya generationer ungdomar med de eviga frågorna om kärleken, livets mening och individens plats i samhället.

Den Unge Werthers lidanden turnerar igen under hösten 2013!

“Hans Christian Thulin byter roller, våndas, svettas och hånglar med sig själv. Hans rusiga känslor fyller varje sekund föreställningens 70 minuter utan att de ”patetiska” figurerna mister sin trovärdighet. Det är ett strålande skådespeleri.
[…] Den unge Werther lider vidare genom seklerna, långt efter sitt fiktiva liv och sin lika fiktiva död för egen hand. Passioner och patetiska figurer är lika moderna nu som för 238 år sedan. Den allmänmänskliga insikten visar Länsteaterns uppsättning.” -Maria Elisson, Nerikes Allehanda

“Den visar att längtan efter kärlek, längtan efter att få veta vem man själv är – ser likadan ut idag. Kärlekslidandet, det egocentriska men också fullt utlevande hör till att vara människa – i alla tider.[…] Hans Christian Thulin har en sällsynt förmåga att gå upp till hundra procent i vad han gör – och det känner också publiken.”
Martin Dyfverman, SR P4 Örebro

“Hans Christian Thulin är en suverän mästare på att blåsa liv i den handfull karaktärer han smidigt förflyttar sig mellan.
Trots att han är ensam på scenen, åskådliggör han sinnlig ungdomlig åtrå så starkt att man berörs många gånger mer än när man ser motsvarande på film.[…] Kylan har precis slagit klorna i Mellansverige och minnet av de som dog av kärlekssorg, drabbar mig med kraft. De sena tonåren kan vara lika bitande som kylan som just dragit in. En pjäs som den här, kan förklara för ett ensamt sviket hjärta, att det finns fler som känt likadant. Att det går över.”

-Nummer.se, Agneta Wistrand Rosendahl

Medverkande

Samarbetspartner: