fbpx Hoppa över till innehåll

Boxaren

en musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg

Boxaren

Boxaren spelade sin sista föreställning den 26 maj 2016. Tack all fantastisk publik!

Johann Trollmann var Tysklands bäste boxare under 30-talet. Han vann match efter match med sin snabbfotade, dansanta stil och publiken älskade honom. Men han var av romsk härkomst och nationalsocialisterna som under trettiotalet kom till makten krävde att endast arier skulle vara segrare – ”Zigenaren” som de kallade honom, fick inte vinna. När han trotsade regimen och vägrade förlora straffades han och ställdes inför ett val; arbetsläger eller sterilisering. På Västra Marks sjukhus i Örebro ställdes kvinnor inför liknande val; internering eller sterilisering. I Boxaren är det de som berättar Johann Trollmanns öde.

I Sverige är historien om Johann Trollmann okänd men i andra delar av Europa är han ett bekant namn. Minnesmärken har uppförts, böcker och filmer har skapats och det tyska boxningsförbundet har gett honom mästartiteln tillbaka.

Boxaren är en nyskriven musikal av Erik Norberg och Alexander Öberg som låg bakom succéerna Lasse-Maja och Vredens Druvor på Örebro Länsteater.

Läs mer om den verklige Johann Trollmann här (Wikipedia).

Sagt i media

“En kampmusikal – inte bara för att det handlar om boxning. Ett minst sagt viktigt ärende berättas effektivt […] Det är lätt att förstå och dras in i Erik Norbergs och Alexander Öbergs musikal.”P1 Kultur, Per Feltzin

“Lech lyckas föreställningen igenom förmedla den stolthet som är signum för Trollman. Samma sak gäller Sasha Beckers Anna. […] Boxaren har många bottnar och intelligenta undertoner. Det är inte bara en fråga som lyfts. Det är flera.” – Kulturdelen.com, Agneta Wistrand Rosendal

Bildgalleri

Högupplösta pressbilder hittar du här.

Medverkande

Samarbetspartner: