fbpx Hoppa över till innehåll

Blue Air

Ett maniskt drömspel om att falla fritt, av Paula Stenström Öhman

Blue Air

Under en sommar rasar en förtvivlad saknad i Rita. Motivet har skiftat, ingenting går längre ihop. Driven av en oändlig längtan och stigande oro söker hon efter det som gått förlorat. Hon slutar sova, sköta sitt arbete och ta hand om sin son Sammy. Folk blir obekväma och nervösa. Vad är det som har hänt? Varför går hon runt i skogen och lyssnar på musik? Har Rita blivit galen? Och vem är Valentin?

På ortens psykiatriska klinik träffar Rita andra som också tappat fotfästet. Några är patienter, några är anhöriga och personal, några svävar mellan liv och död. En kväll inträffar en våldsam incident som sätter en kedja av minnen och händelser i rörelse bakåt och framåt i tiden. Rita är vårt opålitliga vittne. Och snart är ingenting sig likt.

Blue Air är en ömsint resa genom en samtida verklighet, från själens mörkaste skrymslen och hela vägen upp i det blå.

Under de senaste tio åren har antalet sjukskrivningar till följd av utmattning och depression skjutit i höjden. Hyllade dramatikern Paula Stenström Öhman tar sig nu an ämnet i sin nya pjäs, som är en närgången djupdykning i svensk psyksjukvård och den växande psykiska ohälsan.

För regin står Oskar Thunberg. Båda är grundare till en av Stockholms mest omtalade fria teatergrupper just nu, Lumor. Deras säregna estetik som sammanblandar dokumentär trovärdighet med teatral lekfullhet har gjort stor succé i hela landet. Med spänning och stämningsfull fingertoppskänsla skapar duon även denna gång ett tankeväckande samtidsdrama med ett ensemblespel som inte lämnar någon oberörd.

Paula Stenström Öhman är ett av de senaste årens mest omtalade dramatikernamn, med pjäser som People Respect Me Now, Jag tror på dig Anita och Ocean bakom sig. Hon fick Ibsenpriset 2016 och Henning Mankells stipendium 2015.

Trailer

Bilder

Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography
Ladda ned pressbilder >

I media

“Det är lika bra att säga det direkt: det här är teater när den är som bäst! /…/ Ett välskrivet manus som fångar och skildrar ett samtidsfenomen, inkännande och verklighetstrogen regi och, inte minst, trovärdiga rolltolkningar av skådespelare som levererar med perfekt tonträff.” – NA

“Första akten är nog det starkaste jag sett på Örebro Teater på många år. /…/ Paula Stenström Öhman träffar alltså väldigt rätt i sin dramatisering av svensk psykvård.” – Kulturdelen

”Viktigt och välspelat om utsatthet /…/ Det är fyra skådespelare som är på scen, och de spelar en rad olika roller. Det är ett grepp som kan bli lätt förvirrande ibland, men här fungerar det klockrent. Framför allt tack vare oerhört starka skådespelarinsatser” – Karlskoga Tidning

Medverkande

Samarbetspartner: